Avondfotografie in december

avondfotografie in den haag

Avondfotografie in december is altijd een prachtige bezigheid. Natuurlijk is het in de zomer veel warmer maar dan moet je ook veel langer wachten voordat je de eerste foto kunt maken in het donker. Avondfotografie kenmerkt zich vooral door de lange sluitertijden die je gebruikt tijdens het fotograferen. Sluitertijden van 30 seconden of meer zijn dan zeker geen uitzondering.

Met de lange sluitertijden krijg je die mooie twinkeling in de lampjes die we vooral kennen van de kerstverlichting en ook water is dan prachtig glad gestreken zo lijkt het. Onze voorkeur van avondfotografie gaat toch uit naar het stedelijk gebied zoals de binnenstad van Den Haag. Los van de oude gebrouwen en overige bezienswaardigheden, fotografeer je dan ook bewegende objecten die een mooi effect geven. Een fietslampje wordt zo een mooie rode of witte streep door je foto om maar wat te noemen. Spelen met reflectie in het water krijgt bij avondfotografie een bijzondere dimensie.

Voorbereiding

Avondfotografie vraagt wel het nodige voorwerk om te komen tot een mooie foto. Een statief en een draadloze afstandbediening zijn uiteraard wel noodzakelijk. Onze eenvoudige Hama Star 63 voldoet prima. HIER te koop bij Cameranu.nl en HIER bij Bol.com. Ook een afstandsbediening hoeft niet teveel te kosten. DEZE hebben wij voor onze Nikon’s. Het is immers niet mogelijk om met een sluitertijd van 30 seconden nog vrij uit de hand te fotograferen. Zelfs het aanraken van de ontspanknop is al voldoende om je foto te verpesten.

De autofocus en de beeldstabilisatie gaan ook uit want elke trilling moet voorkomen worden voor die ene perfecte foto. Met de hand scherpstellen dus en gebruik een klein diafragma (F14 – F20). Pas dan kan de foto gemaakt worden. Een sluitertijd van 30 seconden zorgt ook voor een verwerking van 30 seconden dus in het snelste geval maak je 1 foto per minuut.

Alleen de mooiste telt

Als het foto maken zelf al enige tijd vergt dan heb je natuurlijk ook nog de compositie van de foto. Dit vraagt in het donker altijd net wat meer werk dan overdag omdat je je lichtbron(nen) goed moet kaderen in je beeld. Het is daarom handig om vooraf al een inschatting te maken welke foto’s je wilt gaan maken, waar je wilt staan en hoe je de compositie wilt hebben. Voor de beste voorbereiding test je dit al een keer uit overdag. Al met al heb je zo best even de tijd nodig bij avondfotografie maar het resultaat mag er dan vaak wel zijn. Liever 10 superfoto’s dan 30 waar je niet geheel tevreden over bent.

Sneeuw?

Hoewel wit sneeuw flink reflecteert, zou het voor de foto best mooi zijn om een straatbeeld bedekt met sneeuw te kunnen fotograferen in de avond. Het is ook een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaat te zijn maar wie weet wat deze winter nog gaat brengen. Met sneeuw kan de sluitertijd vaak een stukje korter en moeten we wellicht even met de witbalans spelen (voor- of achteraf) voor de juiste kleurweergave.


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!