De Haagse Postzegelboom

De Haagse Postzegelboom

De mooiste boom van Den Haag is ongetwijfeld de Haagse Postzegelboom. Voor Paleis Noordeinde staat een markante, monumentale boom met een wit bankje eromheen. Deze boom is geplant in 1880. Het is een paardenkastanje die met zijn prachtige brede kruin al jarenlang zorgt voor schaduw en groen op dit pleintje. Deze prachtige boom en het werkpaleis van onze Koning staan ook altijd op de route van onze WorkshopWalks.

Waar nu de Postzegelboom staat, stond ooit een galerij in neogotische stijl. Die liet koning Willem II in 1848 bouwen, recht tegenover Paleis Noordeinde. Gek genoeg stond deze galerij 30 jaar later alweer op instorten zodat het werd gesloopt. Wat restte was een leeg pleintje. Een uitgelezen plek voor deze kastanje om uit te groeien tot een kanjer.

Ruilende filatelisten

De Postzegelboom is aan zijn naam gekomen doordat onder en om de boom jarenlang postzegels zijn verkocht en geruild. Al voor de oorlog gebeurde dit onder het lover van de paardenkastanje, meestal op woensdag en zaterdag. Als de loop er een beetje in zat, konden wel honderd filatelisten tegelijk zich verdringen rond de boom om hun slag te slaan.

Botsende wortels

De boom die nu zo luisterrijk is, heeft ook moeilijke tijden gekend. We zien natuurlijk de grote kruin, maar om zo groot te worden, heeft een boom ook onder de grond veel ruimte nodig. In de jaren 30 kon het wortelstelsel niet meer uitdijen, omdat de fundering van de Gotische Zaal aan de overkant van Paleis Noordeinde in de weg lag. En hoewel de economie op een dieptepunt zat, werd er belang gehecht aan de paardenkastanje en ging de schop in de grond om de randen van de fundering weg te halen en de boom ruimte te geven.

Boom beschermen

Vandaag de dag hebben paardenkastanjes het moeilijk. Er heerst een bloedingsziekte die al veel slachtoffers heeft gemaakt onder Haagse bomen. De Postzegelboom wordt vertroeteld om te voorkomen dat dit lot deze reus ook treft. Volgens de overlevering heeft prinses Beatrix er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat deze boom tegen de ziekte beschermd zou worden. Voor zover dat mogelijk is uiteraard. Misschien ook wel omdat de boom het bronzen standbeeld van haar grootmoeder Wilhelmina gezelschap houdt. Charlotte van Pallandt maakte het standbeeld in 1968.

Nรณg eens honderden jaren

De Postzegelboom zit samen met 799 andere kastanjes in een programma waarin wordt onderzocht hoe de kastanjebloedingsziekte onder de duim te houden is. Bijvoorbeeld door een bepaald type compost in de bodem te injecteren om de boom meer weerstand te geven tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt. Natuurlijk hoopt heel Den Haag en omstreken dat de Postzegelboom er nog honderden jaren zal staan en nog vele koninklijke en gewone stervelingen door het Noordeinde zal zien trekken.

Tekst: DenHaag.com 


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen