De hofjes in Den Haag

hofjes in Den Haag

Wist jij dat er 115 hofjes in Den Haag zijn? Geen enkele stad in Nederland heeft zoveel hofjes als Den Haag. In 1895 waren er maar liefst 700 hofjes in Den Haag dat in totaal 9.500 woningen telde. Dat was toentertijd een kwart van alle woningen in de stad. Nu zijn er rond de 115 hofjes over in Den Haag, waarvan 50 in Scheveningen. In Loosduinen zijn inmiddels geen hofjes meer. Sommige hofjes hebben geen naam en worden weergegeven als ยดNaamloze hofjesยด. Het wil niet zeggen dat de โ€˜Naamloze hofjesโ€˜ onbelangrijk zijn want 11 ervan staan op de monumentenlijst. 

Wat is een hofje eigenlijk?

Even voor de goede orde een korte uitleg over de hofjes. Verstopt achter muren en woonhuizen, vaak nauwelijks zichtbaar van de straat bevinden zich de vele hofjes van Den Haag. Een verborgen wereld met een geheel eigen sfeer en karakter.  Hofjes zijn binnentuinen met daaromheen kleine woningen. We hebben het hier dan over de liefdadigheidshofjes die ooit zijn gebouwd om ouderen en/of minder bedeelden van onderdak te voorzien. De exploitatie hofjes zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gebouwd om flink geld mee te verdienen. Ook deze hofjes zijn ‘verstopt’ achter de vaak mooie herenhuizen in Den Haag.

Hoe mooi de hofjes nu ook zijn en hoe veel rust en gevoel van oase er nu ook heerst, het hoeft weinig verbeelding hoe dit moet zijn geweest bij het ontstaan van deze hofjes. Daar kwam weinig romantiek aan te pas en was het een broedplaats van ziekten en ongedierte. Er zijn inmiddels vele boeken over geschreven.

De traditionele liefdadigheidshofjes met de mooie binnentuinen zijn het meest bekend in Den Haag. Zoveel zijn dat er niet en er zijn verschillende mogelijkheden om met een gids deze hofjes te bezoeken. Iedereen kent dan ook wel het Hofje van Nieuwkoop en het Hofje van Wouw om er maar eens twee te benoemen.

Onbekende schoonheid

Veel minder bekend zijn de exploitatie hofjes en daar zijn er genoeg van in Den Haag. Deze hofjes zijn vaak verscholen achter de herenhuizen in de toenmalige binnentuinen. Dankzij Google Maps zijn ze opeens een stuk beter zichtbaar dan voorheen. Lange smalle gangetjes met kleine huisjes die je echt moet weten te vinden want anders kom je er nooit achter. Soms is een eenvoudige toegangsdeur in een straat de toegang tot een hofje met wel 50 huisjes. 

Het zijn juist dit soort hofjes die de meeste charme uitdragen. Hoe klein de huisjes ook zijn, ze worden allemaal bewoont door mensen die het een eer vinden om in een hofje te wonen. De tuintjes zijn allemaal prima verzorgd en zijn vooral in de zomer een lust voor het oog. Eenmaal in zo’n hofje, hoor je geen enkel geluid van het drukke verkeer in Den Haag en is het hofje met recht een oase van rust.

Wilco heeft voor een opdrachtgever een aantal van deze hofjes mogen fotograferen en was direct onder de indruk van het fenomeen ‘exploitatie hofje’. Vorig jaar is zijn zoektocht begonnen en inmiddels heeft hij de meeste hofjes wel kunnen bezoeken. Het is zijn wens deze nog voor de zomer allemaal gefotografeerd te hebben. Dat wordt nog een hele uitdaging. Een soort van nieuw fotoproject met misschien wel een leuk vervolg in de toekomst.

Een lijst met alle hofjes van Den Haag vind je HIER

hofjes in Den Haag

Pin dit bericht op Pinterest!


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!