De paalhoofden in Zeeland

De paalhoofden in Zeeland

De paalhoofden in Zeeland zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde objecten aan de Zeeuwse kust. Inmiddels staan tussen Vlissingen en Vrouwenpolder zo’n 100.000 palen op de stranden, verdeeld over zo’n tweehonderd dubbele rijen. Naast Walcheren zijn paalhoofden ook te aanschouwen op de Schouwse en Zeeuws-Vlaamse stranden. De paalhoofden in Zeeland staan er om erosie van de kust tegen te gaan. De getijdenstromingen worden door de palen minder sterk, waardoor minder zand wordt meegenomen.

Iedereen met een fototoestel op vakantie in Zeeland zet de paalhoofden op de foto. Je kunt er namelijk enorm mooie foto’s maken in combinatie van de zee, duinen en lucht op de achtergrond. Om die reden zijn de paalhoofden ook enorm in trek bij de Zeeuwse bruidsfotografen. Ook zwangerschapsfotografie in de Zeeuwse buitenlucht speelt zich vanzelfsprekend ook vaak af op het strand.

Al meer dan 500 jaar wordt de kust in Zeeland beschermd met paalhoofden die vanaf het strand de zee inlopen. Keizer Karel V gaf in 1540 al opdracht tot de aanleg ter vervanging van een strandhoofd bij Westkapelle. De paalhoofden in Zeeland zijn in 2005 dan ook erkend als cultureel erfgoed.

Wilco is al ruim 50 jaar bekend met deze paalhoofden en was er jarenlang minimaal elke zomervakantie tussen de paalhoofden te vinden op zoek naar krabben, garnaaltjes, zeesterren en anemonen. Barbara maakte een kleine 12 jaar geleden kennis met de prachtige stranden van vooral Walcheren. Niet veel later begon onze fotografiehobby en nu zijn we tegenwoordig meerdere keren per jaar voor minimaal een dag te vinden op het strand van Zoutelande en Valkenisse.

In Zeeland is er iets aparts aan de hand. Vergeleken met de rest van Nederland. Ook op Walcheren merken we dat goed, zowel tussen Westkapelle en Vlissingen als Van Domburg tot Vrouwenpolder. We hebben daar de mondingen van de Westerschelde en de Oosterschelde. Bij die mondingen komen de kusten dicht bij elkaar. Een heel smalle opening, smaller nog dan bij Het Kanaal. Wanneer het water opkomt wordt er een heleboel water die openingen ingeduwd. Vooral bij de Westerschelde is dat enorm. ‘Hoogwater’ is ruim 4 tot soms 6 meter hoger dan bij ‘Laagwater”. Bij Zandvoort is dat slechts 0,50 meter tot soms 1 meter.

Kortom….. het strand langs de Westerschelde is uniek en een must voor elke fotograaf die Zeeland bezoekt!

De paalhoofden in Zeeland


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen