De week van de krokussen

week van de krokussen

Het is de week van de krokussen. Kijk maar eens goed naar buiten en het is overduidelijk. De krokussen springen uit de grond en de zon en de warmere temperatuur brengen er extra snelheid in. De krokussen zijn ook weer redelijk snel weg, zeker als de eerste regenbuien alweer in beeld komen. Ben jij iemand die graag fotografeert? Deze week moet het gaan gebeuren!

De krokussen brengen eindelijk weer eens wat kleur in de natuur en dat was hard nodig. Met de mooie lentezon laten ze zich prachtig fotograferen in het bos en/of in het straatbeeld of gewoon thuis.

Maar waar moet je zoals op letten als je de krokussen deze week gaat fotograferen?

  • Je kunt prachtige opnames van bloemen hebben gemaakt, maar als er op de achtergrond rommel ligt of een vuilnisbak staat is je foto eigenlijk al bedorven. Dus let altijd op vanuit welke hoek je het beste kunt fotograferen. Vaak is een stapje naar links of rechts al voldoende om afleidende voorwerpen in je beeld te voorkomen. 
  • Ook kun je ervoor kiezen om meer op je onderwerp in te zoomen zodat je de bloem beeldvullend in het kader hebt.
  • Maak de achtergrond onscherp door een groot diafragma te gebruiken waardoor je onderwerp loskomt van de omgeving. Dit is wel afhankelijk van de lens die je gebruikt. Bij een macrolens zal je snel voor een hoger diafragma kiezen.
  • Vaak wordt gedacht dat een zonnige dag het beste is om op fotografie pad te gaan, maar dat is heel vaak juist niet zo. Zonlicht geeft harde schaduwen en contrasten en geeft vale kleuren. Het is eigenlijk alleen mooi om het tere van de bloemblaadjes te benadrukken, doordat het zonlicht er praktisch doorheen schijnt. Probeer dus op een zonnige dag zoveel mogelijk een onderwerp in de schaduw te fotograferen.
  • Een bewolkte dag is beter. De lucht is dan net ÊÊn grote softbox waardoor kleuren en details van de bloem beter uitkomen.
  • Vlak na een regenbui is het ook de moeite waard om op pad te gaan. Het licht is dan vaak erg mooi en de kleuren van de natuur spatten ervan af. Bovendien geven de druppels mooie reflecties.
  • Varieer met de compositie. Maak een serie foto’s van ÊÊn onderwerp en verander hierin het perspectief en leg de scherpte op een ander punt. Maak ook eens een close-up en een overzicht van hetzelfde object. Van dit “spelen”leer” je heel snel wat de afstand tot je onderwerp doet met scherpte, detail, lichtval enz.
  • Wat valt je op aan een bloem of wat vind je er mooi aan en probeer daar een detailopname van te maken. Het komt er dan op aan om op het juiste punt scherp te stellen, wat bij detailfoto’s millimeterwerk is. 
  • en verder…… geniet van wat je ziet en fotografeer op een manier waar jij voldoening uithaalt! 
Buitenplaats Leyenburg
Buitenplaats Leyenburg in Den Haag op maandag 25 februari 2019

Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen