Nieuws van Eckhardt Fotografie

Demi Moore als prachtig voorbeeld

Demi Moore als prachtig voorbeeld

Demi Moore zette met een prachtige foto zwangerschapsfotografie op de kaart 1991. De foto blijft bijzonder in alle opzichten. Foto’s zoals deze maken we inmiddels al weer ruim 8 jaar en zijn razend populair omdat schaamte totaal niet past bij deze prachtige foto’s. In 1991 werd hier wel heel anders over gedacht. 

Demi Moore als prachtig voorbeeldDe Hollywood-ster Demi Moore was zeven maanden zwanger van haar tweede kind met Bruce Willis toen ze de cover van Vanity Fair sierde in niets anders dan haar verjaardagspak. Zo’n vertoning was niet ongebruikelijk voor Moore, die de geboorte van haar eerste kind liet opnemen met drie videocamera’s. Maar het was ongekend voor een reguliere mediakanaal. Het hele bijhorende interview is hier te lezen.

Portrettiste Annie Leibovitz maakte een foto die de zwangerschap evenzeer vierde als prikkelde, en liet zien hoe moederschap niet alleen empowerment maar ook sexy kon zijn. De redacteur van het tijdschrift, Tina Brown, beschouwde de daad van Moore als een moedige verklaring, “een nieuwe jonge filmster die bereid was te zeggen: ‘Ik zie er prachtig zwanger uit’ en zich er niet voor schaamde.”

De foto was de eerste massamedia-afbeelding die zwangerschap seksualiseerde, en velen vonden het te schokkend voor de kiosk. Sommige supermarktketens weigerden de kwestie op te slaan, terwijl anderen het bedekten als pornografie. Dat was het natuurlijk niet. Maar het was een provocerende tijdschriftomslag, en het deed wat alleen de beste covers kunnen: de cultuur veranderen. Ooit was zwangerschap een relatief privéaangelegenheid, zelfs voor publieke figuren.

Industrieën op zichzelf

Na de foto van Leibovitz zijn geboortes van beroemdheden, naakte zwangerschapsfoto’s en paparazzi-kiekjes van babybultjes industrieën op zichzelf geworden. Zwangerschapsfotografie stond op de agenda! Toch duurde het nog geruime tijd voordat zwangerschapsfotografie echt in opkomst kwam. Pas sinds een jaar of 10 laten vrouwen steeds vaker een fotoserie maken bij een fotograaf tijdens hun zwangerschap.

Sinds ruim 8 jaar maken wij zwangerschapsshoots op onze eigen kenmerkende stijl die veel overeenkomsten heeft met die prachtige foto van Demi Moore. Demi Moore als prachtig voorbeeld voor alle zwangere vrouwen in deze wereld. Zwangerschappen mogen gezien worden tegenwoordig! 

Demi Moore als prachtig voorbeeld

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen