Den Haag in Zwart-wit

Den Haag in zwart-wit is een geliefd fotoproject van ons. Alle soorten beelden in Den Haag omgezet naar zwart-wit. Een zwart-wit foto is vaak contrastrijker waardoor lijnen en andere vormen veel krachtiger overkomen. Hierdoor ontstaan vaak bijzondere beelden die veel krachtige zijn dan in kleur. Prachtig om uitgebreid mee te experimenteren. Vaak komt zwart-wit fotografie prima tot zijn recht bij architectuur. Toch misstaat zwart-wit foto’s ook niet in de natuur want ook wolken krijgen zo hun extra kracht in de foto.

Hele generaties zijn opgegroeid met zwart-wit beelden. Misschien dat we daarom wel een nostalgisch gevoel krijgen als we zwart-wit foto’s bekijken. Doordat kleur niet kan afleiden worden compositie, vormen en lichtval belangrijker, het draait (weer) om het onderwerp. Daarnaast kun je met zwart-wit ruis, problemen met de kleuren en oninteressante luchten verbloemen. Ideaal op dagen dat het weer tegen zit of ‘het licht’ er niet is.

Als je kleur weghaalt wordt het menselijk oog gevoeliger voor lichtintensiteit. Zwart-wit fotografie gaat over het zwart, het wit en de lichttonen er tussenin. Het menselijk oog gaat voortdurend op zoek naar contrast, zo kunnen we fysieke elementen uit elkaar houden.

Bij een zwart-wit foto wordt dat dus ook belangrijker. Ga voor zwart-wit foto’s op zoek naar scènes met een hoog contrast. Met behulp van contrast kun je de kijker laten zien wat belangrijk is in een scène. Hele lichte of hele donkere contrasterende delen eisen de aandacht op.

Een aantal van deze zwart-wit foto’s in deze serie zijn inmiddels al eens verkocht als prachtige wandversiering net als een aantal foto’s van ons project Zonsondergang.