Nieuws van Eckhardt Fotografie

Fotograferen in de herfst

fotograferen in de herfst

Fotograferen in de herfst is natuurlijk geweldig! De herfst is misschien wel het mooiste seizoen voor fotografen. Prachtige zonsopkomst, mist, felle kleuren, laagstaande zon. Dit alles helpt mee aan de prachtplaatjes die we zo graag zien én vooral zelf maken! Het mooie van fotograferen in de herfst in de natuur is dat je er niets voor nodig hebt en dat het altijd kan. Je pakt je camera en loopt, fietst of rijdt naar een bos, park, duingebied, etc. en je kunt aan de slag! Geen voorbereiding, geen modellen en geen achterbak vol met apparatuur, alleen jij, je camera en al het moois dat moeder natuur te bieden heeft. 

Heerlijk weer

Nederland kent zo’n beetje iedere dag wel alle vier de seizoenen. Het ene moment schijnt de zon en voor je het weet loop je in je t-shirtje door de stromende regen met windvlagen. Maar gelukkig heeft ieder weertype zijn charme in de fotografie! Zo zijn de zogenaamde ‘#puddlegram’ (foto’s met reflecties gemaakt in plassen water) niet meer weg te denken op Instagram maar kun je ook denken aan close-up foto’s van bloemen of takken met regendruppels die er op liggen of aan hangen. Een beetje regen op zijn tijd is eigenlijk alleen maar goed, dit zorgt ervoor dat de kleuren nog mooier uitkomen en je mooie reflecties krijgt.

Eén van de belangrijkste dingen in een foto is gevoel van diepte. Je maakt de foto immers in een 3D omgeving, maar uiteindelijk is het toch een ‘plat’ beeld. Daarom is het goed om hier rekening mee te houden. Diepte kun je op verschillende manieren krijgen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een duidelijke voorgrond en achtergrond of door een ‘doorkijkje’ te maken. Vaak krijg je dit door net een ander standpunt te kiezen dan gewoon vanaf ooghoogte een foto te maken. Zak eens door je knieën om op de voorgrond nog wat grassprieten of bloemen in beeld te krijgen. Op die manier krijg je verschil in dichtbij en veraf en dit zorgt dus voor diepte.

Zak eens lekker door

De natuur is voor iedereen hetzelfde, maar hoe je het ziet hangt af van het standpunt van hoe je er naar kijkt. Een paddenstoel van bovenaf is leuk, maar hij wordt pas echt interessant wanneer je onder het hoedje spiekt. Wees dus niet bang om vies te worden en ga regelmatig op de grond liggen of in rare houdingen hangen om het perfecte plaatje te maken. Het mooiste is vaak om recht vooruit te fotograferen en niet je camera te veel naar boven of beneden te kantelen. Hierdoor ga ik vaak gehurkt zitten om vanaf een lager standpunt recht vooruit te kunnen fotograferen.

Een dagje fotograferen in de herfst is dus eigenlijk een goede work-out haha. En nee, dat is bij mij niet te zien 🙂 

Fotograferen in de herfst. Gewoon doen!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen