Fotografie tipsNieuws van Eckhardt Fotografie

Fotograferen in het bos

Fotograferen in het bos

Even in de frisse lucht wandelen terwijl je geniet van het zonlicht en af en toe wat foto’s schieten. Fotograferen in het bos is populair. Zeker in deze gekke Corona-tijd. Maar een beginnende fotograaf kan tegen heel wat problemen aanlopen om de juiste foto’s te kunnen maken. Via ons Instagram account en via persoonlijke berichtjes via onze Facebookpagina, ontvangen wij met regelmaat voorzichtige vraagjes over hoe wij nou die foto’s maken. Daarom maar eens een kleine uitleg wanneer en hoe wij fotograferen in het bos.

Met schaduwen werken

Als je buiten met natuurlijk licht foto’s maakt, kun je dit het beste doen tijdens het blauwe uur en het gouden uur. Dit betekent dat je vroeg in de ochtend of juist laat in de avond op pad gaat. De beste tijden hiervoor zijn 1 tot 2 uur na zonsopkomst en 1 tot 2 uur voor zonsondergang. Wanneer je geluk hebt kom je op deze momenten ook mooie misteffecten tegen. Zeker wanneer je in de buurt van water bent is het fantastisch als je de grondmist op de foto vast kunt leggen. Dit voegt namelijk een extra stemming toe aan jouw afbeeldingen. Hierbij heeft het zonlicht ook veel invloed. Afhankelijk van wanneer je de foto’s maakt kan het namelijk zijn dat je een warm of juist een koel licht vastlegt.

Eén van de voordelen van fotograferen in het bos is dat je goed met schaduwen kunt werken en tegelijkertijd ook met helder en direct zonlicht. De lucht zorgt er in de meeste gevallen voor dat het harde zonlicht wordt gefilterd. Wanneer dit gebeurt kan het lijken alsof het al aan het einde van de dag is. Er zijn momenten dat je het felle zonlicht niet kunt vermijden. Het is dan erg lastig om een geschikte foto te maken. Wil je de zon achter de bomen mooi vastleggen? Stap eens een stap opzij om te zien of het beeld dat je in gedachte hebt mooier wordt. Als mooie zonneharpen zichtbaar zijn dan is het zinvol om de juiste positie te kiezen voor de mooiste foto. 

Duurder is niet altijd beter

Natuurlijk is de kans groot dat een geoefende fotograaf met een spiegelreflexcamera, bijzondere lenzen en verschillende filters een mooiere foto kan maken dan iemand met zijn mobiel. Toch is dat zeker niet vanzelfsprekend. Ook met een mobiele telefoon zijn prima resultaten te behalen. De compositie is veelal al bepalend. Een dure camera biedt geen garantie voor een mooie foto. Het blijft de fotograaf die de foto maakt. Het merendeel van onze Instagram posts zijn gemaakt met onze telefoons om maar een voorbeeld te geven. Daarbij is onze Instagramaccount gelukkig ook niet bedoeld om de meest mooie foto’s te posten maar het kan wel de nodige inspiratie van compositie en/of fotolocaties oproepen.

Kleurcontrast is het belangrijkste

Tenzij je in de herfst naar het bos gaat om te fotograferen heb je altijd te maken met weinig kleurcontrast. Doordat het grootste gedeelte van het bos waarschijnlijk voornamelijk bestaat uit bruine boomstammen en groene bladeren is het vaak een hele uitdaging om mooie foto’s in het bos te maken. Om die reden kun je om je heen gaan kijken wat er nog meer in het bos te vinden is. Denk hierbij aan paddenstoelen, mos en planten. Ook zie je weleens bloemen in het bos die toch dat stukje kleur meegeven. Door te letten op deze details kun je mooi de standaard doorbreken door extra kleur aan de scène toe te voegen.

En wist je al dat je door op de juiste manier met zonlicht te spelen, ook extra kleur aan jouw beeld kunt toevoegen? Tijdens het gouden uur en met behulp van de schittering van de zon kun je de nadruk leggen op zowel de oranje als rode kleuren. Door dit toe te passen kun je warme kleuren in jouw foto’s laten terugkomen en op die manier ook zorgen voor een levendiger beeld. Vooral in de winter als er geen bladeren de zon bedekken kan dit mooie plaatjes opleveren.

Corona-proof

In deze gekke tijd met Corona en extreme toename van bezoekers in de natuur, kiezen wij vooral voor rust. Populaire bossen op de Veluwe of Noord-Brabant slaan wij dan ook vooral over. We beperken ons tot de bossen en parken in en om Den Haag. Uiteraard niet op de meest mooie dagen en ook al niet op de meest populaire dagen en tijden. In onze beleving maken wij de leukste foto’s in het bos vroeg in de ochtend of laat in de middag zonder al te veel mensen, het liefst niemand. We nemen dan de tijd om te kijken en te genieten. Kijken en nog eens kijken en als we dan een mooi beeld in ons hoofd zien, pas dan pakken wij onze fototoestellen. Spelen met compositie. Daar zit de kracht van de fotografie.

Fotograferen in het bos


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen