Fotografie tipsNieuws van Eckhardt Fotografie

Het Haags Openbaar Vervoer Museum

Het Haags Openbaar Vervoer Museum

Eén van de minst bekende musea in Den Haag is het Haags Openbaar Vervoer Museum. Misschien van naam wel bekend maar ben jij er al eens binnen geweest? Het Haags Openbaar Vervoer Museum is gevestigd in een voormalige tramremise. Deze heette ooit remise Parallelweg, maar kreeg de meeste bekendheid onder de naam Frans Halsstraat. Het bezoekadres is echter Parallelweg 224. Wij waren daar enige tijd geleden voor een fotoshoot van een geweldig bruidspaar en, ondanks de Corona maatregelen, lieten we ons blij verrassen.

Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) vertelt bezoekers het verleden, heden en de toekomst van het openbaar vervoer in Den Haag en omstreken. In het museum komt iedereen aan haar of zijn trekken die interesse heeft in techniek, in de stad Den Haag en in vervoer. De historische trams vormen een belangrijk deel van de collectie. Het HOVM heeft ook een uitgebreid fotoarchief en een grote verzameling attributen en documenten. Daar maken ze in de wisselende exposities regelmatig gebruik van.

Het HOVM van nu draait op ruim 100 vrijwilligers. Ze restaureren, onderhouden en besturen de trams. Ze beheren de verzameling historische foto’s, documenten en attributen en ga zo maar door. Onze rondleiding door het museum tijdens de fotoshoot was ook vooral vol passie en beleving van de vrijwilliger.

Het HOVM beheert een collectie van circa 30 trams, die alle dienst hebben gedaan in Den Haag. Het grootste deel van de verzameling behoort tot de historische collectie, die een goed beeld geeft van de Haagse tram in de periode van 1905 tot 1993. Enkele trams zijn geen historische wagens, maar fungeren als Tourist Tram of partytram.

Het Haags Openbaar Vervoer Museum is ook een geschikte locatie om af te huren voor grote of kleinere evenementen. De trams zie je soms ook door de binnenstad van Den Haag rijden bij speciale gelegenheden maar je kunt ze ook zelf huren voor een bruiloft, jubileum of zomaar een andere gelegenheid. Wij hebben deze locatie gebruikt als fotoshoot locatie van een bruidspaar en ook dat was echt de moeite waard.

Tourist Tram

Het bekendste ‘product’ van HOVM is inmiddels de Tourist Tram. De Tourist Tram rijdt tussen de Haagse binnenstad en het Scheveningse strand. De tram begint naast de Grote Kerk in het centrum van Den Haag en rijdt via een rondje door de binnenstad naar zee. Op de terugweg neemt de tram de route via het Statenkwartier en het Zeeheldenkwartier terug naar het Kerkplein. Tijdens de route passeert de tram vele toeristische attracties en bezienswaardigheden, zoals Paleis Noordeinde, Museum Escher in Het Paleis, Binnenhof, Mauritshuis, Panorama Mesdag, Vredespaleis, Madurodam (stukje wandelen), SEA LIFE Scheveningen, Kurhaus, Pier, Scheveningen Haven, Kunstmuseum Den Haag en de Paleistuin. In totaal heeft de route zestien haltes waar je kunt in- en uitstappen.

Iedere zitplaats in de Tourist Tram is voorzien van een audiotour die uitleg geeft over de bezienswaardigheden langs de route. De audiotour is in tien talen beschikbaar én in het plat Haagse accent. Met Haags biedt de Hop-on Hop-off tram Nederlandse bezoekers op humoristische wijze een extra kennismaking met Den Haag. Een koptelefoontje is bij de prijs inbegrepen.

Ook de Tourist Tram wordt gereden door vrijwilligers van het HOVM.

 


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen