Het is vandaag Wereld Prematurendag

Wereld Prematurendag

Het is vandaag Wereld Prematurendag. Vandaag wordt extra aandacht besteed aan de problemen rond vroeggeboorte. In Nederland worden jaarlijks 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dat zijn er ongeveer 48 per dag! Ongeveer 1.000 baby’s per jaar overlijden aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de ouders breekt een vreselijke tijd aan vol emoties. De blijdschap verandert in wanhoop en machteloosheid. Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse vaak nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps. Elke vorm van positieve energie is heel hard nodig, om de periode tijdens en na de Neonatologie afdeling te doorstaan.

Ons lieve vriendje

Iedereen die ons kent weet dat wij in onze directe vriendengroep een heel lief vriendje hebben die in maart 2015 veel te vroeg werd geboren en niet zo zal opgroeien zoals de meeste andere kinderen kunnen doen. In zijn langdurige periode in de couveuse in het LUMC en het Bronovo, kreeg hij diverse complicaties die blijvende beperkingen, stoornissen en handicaps hebben veroorzaakt. Je hoeft geen bijzonder empathisch vermogen te hebben om te kunnen concluderen dat dit een heftige periode is geweest en zal blijven voor deze lieve ouders en hun directe omgeving.

Een hele rompslomp

Ook als fotografen van onder andere zwangerschapshoots en newborn shoots, horen we met grote regelmaat dat ‘prematuurtjes’ vaak hard moeten vechten voor hun leven in de couveuse. Dit is een enorm zware periode voor elke ouder en hun directe omgeving. Niet alleen omdat het verblijf in het ziekenhuis veel energie vraagt. Ook de bijkomende rompslomp vraagt erg veel energie. Duizenden mama’s bijvoorbeeld vallen, samen met het gezin, in een diep gat, omdat het UWV, de uitvoeringsinstantie van de verlengd verlofregeling, de wet vaak onjuist interpreteert en uitvoert. Een trieste situatie die je als ouder simpelweg gewoon niet aan kan op dat moment. Hoewel ziektekosten in dit soort gevallen vrijwel altijd gedekt is, gaat het in veel gevallen ook niet echt vanzelf.

Lees HIER meer over Wereld Prematurendag en bekijk onderstaande video.


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen