Het verhaal van licht en duisternis

het verhaal van licht en duisternis

Het verhaal van licht en duisternis past niet alleen bij elke fotograaf maar is vooral het verhaal van Kerst. Op deze Eerste Kerstdag zijn er vast niet veel mensen die bedenken hoe en waarom Kerst ooit is ontstaan. Voor de meesten is Kerst een gezellige tijd van flink eten en mooie cadeaus kopen en krijgen. Een nieuwe term in marketingland weet perfect te vatten waar het tijdens de feestdagen om gaat: ‘gifting’. Nee, niet giving, maar gifting. Het gaat niet om geven, maar om het uitwisselen van geschenken. Voor wat hoort wat. ‘The beauty of gifting’, noemen ze dat heel charmant en uitermate kerstig.

Als fotograaf staan we midden in het geheel. Wij maken beelden van pakkende herinneringen die een emotionele betekenis hebben voor de direct betrokkenen. Die mooie herinneringen worden dan gegeven in de vorm van een gift zoals een prachtige uitvergroting voor aan de muur. Als je oppervlakkig bent en kijkt dan zie je commercie. Als je iets verder kijkt en meer vanuit je gevoel denkt, dan zie je vast wat wij ook altijd zo graag zien: emotionele beelden die vastgelegd zijn op foto om te blijven herinneren.

Neem nu eens een newborn fotoshoot. De eerste beelden van je baby vastgelegd op een pakkende manier. Die beelden zijn toch de rest van je leven waardevol? Ook voor de baby zelf blijft het een prachtige herinnering die een leven lang bij blijft. Hetzelfde geldt voor prachtige beelden van een bruiloft. We hebben ook dit jaar weer prachtige mensen mogen fotograferen die elkaar eeuwige trouw beloofden en waar de liefde vanaf spatte. Beelden die het licht laten zien van blijdschap.

Duisternis is er ook genoeg maar het is veel minder zichtbaar. We stoppen het weg, we willen het niet zien of niet meemaken. Toch is het krijgen van een kind niet vanzelfsprekend. Geen kinderen kunnen krijgen, zwangerschappen die onvoltooid beëindigen, geboorten die niet goed verlopen of baby’s die niet gezond worden geboren. Als fotograaf van zwangerschappen en newborn fotografie zien en horen we soms echt hele trieste verhalen.

Een ander verhaal van licht en duisternis zien we met enige regelmaat bij artistieke fotoshoots. Als een vrouw haar lichaam op een artistieke manier vastgelegd wil hebben. Niet, of niet direct, voor haar partner maar vooral voor haarzelf. Ze wil haar lichaam blijven herinneren. Ze wil naar de foto’s blijven kijken als ze daar later behoefte aan heeft. Later en niet nu. Nu moet ze vechten tegen die vreselijke ziekte. Die ziekte die het noodzakelijk maken dat haar beide borsten moeten worden afgezet. Die ziekte die het innerlijk en uiterlijk van een onbezorgde jonge vrouw verwoest. Een dergelijke ziekte overleven is veel meer dan topsport waarbij de uitslag in de laatste minuut nog alle kanten op kan. Ook dit jaar hebben we verschillende dames om deze reden voor onze fotocamera gehad.

Tijdens Kerst, in het bijzijn van onze kinderen, overdenken we het afgelopen jaar. Wat hebben we meegemaakt met onze fotografie en hoe zou het gaan met al die afzonderlijke verhalen van licht en duisternis. We zijn beide teveel belast met empathisch vermogen om zomaar over al die bijzondere verhalen heen te stappen. Het grijpt ons aan en daarom willen we ook graag zoveel gevoel leggen in onze foto’s. We weten dat foto’s zulke belangrijke herinneringen zullen zijn.

Het credo van Kerst is duidelijk: ‘Het gaat niet om jezelf, maar om anderen’. In dat opzicht is de kerstgedachte niet zoveel veranderd. Kerstbomen, kerstkaarten, kerstcadeautjes en kerstdiners staan allemaal in het teken van de ander. Misschien moeten we eens wat verder kijken en niet zo oppervlakkig blijven. Kijk eens echt goed naar elkaar en help elkaar waar je kunt. Een kleine knuffel of een hand op de schouder kan al het verschil maken. Op die manier ben jij het licht en zijn of haar duisternis.

Fijne dagen!


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen