Het zachte licht in onze thuisstudio

zo werkt een softbox

Zwangerschapsfotografie omgeving Den Haag

Het zachte licht in onze thuisstudio in Den Haag zorgt voor veel mooie plaatjes. Vooral bij zwangerschapsfotografie en artistieke fotografie maken we graag gebruik van zacht licht op de huid van ons model. Onze thuisstudio is in de loop der jaren flink uitgebouwd qua studioapparatuur. Met een aantal studioflitsers en verschillende soorten softboxen e.d. zijn we in staat om prachtige fotoshoots te maken. Vandaag laten we zien hoe wij ‘low key foto’s’ maken.

Studioapparatuur

Je kunt de duurste studioapparatuur hebben en de duurste fotocamera, maar als je niet weet hoe ze juist te gebruiken dan maak je die ene bijzondere foto natuurlijk ook niet. Elke fotograaf met een studio heeft uiteraard goede flitslampen van minimaal 300 watt met softboxen of een beauty dish. Studiofotografie is veelzijdig door het gebruik van de verschillende apparatuur en accessoires. Het goed benutten van de apparatuur is niet binnen een paar dagen geleerd πŸ™‚

Heeft jouw fotograaf geen flitslampen met minimaal verschillende softboxen? Dan moet je je serieus afvragen of hij of zij zich dan wel fotograaf mag noemen. Maar dat terzijde πŸ™‚ 

We laten graag even zien hoe dat zachte licht kan ontstaan en hoe wij daarmee spelen tijdens een fotoshoot. Op bovenstaande foto staat Barbara voor een softbox van 160 x 35 cm die is voorzien van een grid. 

Wat is dan een softbox?

Een softbox is een soort tent met een frame van flexibele stokken. De binnenkant is reflecterend. Aan de voorzijde bevindt zich een transparant wit diffuusdoek. Vaak heeft een softbox ook nog een binnendiffuser, zodat het licht door twee diffusers gaat voor het op het onderwerp valt. Een softbox verspreidt zo het flitslicht op een mooie, egale manier. Op deze manier zijn allerlei onderwerpen vast te leggen zonder een harde slagschaduw. Handig voor portretten maar ook perfect voor onze zwangerschapsfotografie en artistieke fotografie

Een grid wordt gebruikt om de verstrooiing van het licht onder controle te houden. Dit kan vooral nuttig zijn in kleinere ruimtes. Het zachte licht van de softboxen wordt niet beΓ―nvloed en je hebt meer controle over de richting van het licht zoals onderstaande foto laat zien.

wat doet een softbox met grid

Op het moment van de flits van de flitslamp wordt het licht verspreid door de gehele softbox en via de grid dus heel gericht op Barbara gericht. Haar omgeving wordt dus niet verlicht en is dus zwart op de foto. Als we dan de foto omzetten naar zwart/wit dan zien we nog beter hoe het licht speelt met de zwarte omgeving. 

Reflectie van het licht

Kleding absorbeert best veel licht zoals je kunt zien op de foto. Je ziet op de blote delen van het lichaam, zoals in het gezicht, dat het licht juist reflecteert. Weten hoe en waar het licht valt is essentieel in de fotografie. Om het goed te illustreren hebben we de foto gemaakt die bovenaan deze blog staat. Het licht komt vanaf de zijkant van Barbara. Door haar hand in het midden van haar gezicht te houden, komt het licht niet verder dan haar hand. Het is dan ook een logisch gevolg dat slechts de helft van haar gezicht is te zien op de foto. Op deze manier creΓ«er je dus prachtig zacht licht in je foto die bijdraagt aan een mooi plaatje. Deze manier van fotografie wordt vaak ‘low key fotografie’ genoemd.

En zo doen we dat dus bij bijna elke fotoshoot in onze thuisstudio. In ieder geval een deel van de fotoshoot want deze manier van fotograferen gaat alleen op voor onze zwarte achtergrond. Fotograferen we met een witte achtergrond dan willen juist overal licht hebben. Dat zullen we een volgende keer wel laten zien.

 


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Een gedachte over “Het zachte licht in onze thuisstudio

Reacties zijn gesloten.