Japanse Tuin gaat weer heel even open

Japanse Tuin even twee weken open

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. De Japanse Tuin gaat weer heel even open. Na Corona-ellende en een broedende sperwer gaan de deuren weer even open voor slechts twee weken. Om precies te zijn van 15 tot en met 30 oktober tussen 10.00 – 16.00 uur. De Japanse Tuin is de oudste Japanse tuin van Nederland. En, met een oppervlakte van 6.800 vierkante meter, is het ook nog eens de grootste van ons land.

De Japanse tuin maakt deel uit van Landgoed Clingendael. Het landgoed kwam in 1818 in het bezit van de familie Van Brienen. De tuin werd rond 1910 aangelegd door MarguΓ©rite Mary baronesse van Brienen (1871-1939), ook freule Daisy genoemd. In 1954 werd de gemeente Den Haag eigenaar en beheerder van het landgoed Clingendael, die het openstelde voor het publiek. De Japanse tuin is de enige tuin in Nederland van het begin van de 20e eeuw. Het is een uitgesproken voorbeeld van de tuinen uit die periode. En heeft nog steeds ongewijzigde landschapskenmerken. Door zijn historische waarde is de Japanse tuin in 2001 tot rijksmonument verklaard.

Plaats voor rust en bezinning

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha’s. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning. 

Lees ook eens:  Mijn eigen Valentijn voor de camera
Japanse Tuin weer even twee weken open
Fototip:

Japanse Tuin gaat weer heel even open en daar moet je als fotograaf goed gebruik van maken. Speel eens met de reflectie in het water en breng diepte in je foto door verschillende kleurtinten van de bomen achter elkaar te krijgen in je compositie. Google eens op Japanse Tuin en laat je verrassen van de mooie foto’s.

Locatie & toegang

Landgoed Clingendael, Wassenaarseweg. Bekijk uw route via Google Maps(externe link). Volg in het park de routebordjes β€˜Japanse tuin’. Bezoek aan de Japanse Tuin is gratis.


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!