Japanse Tuin weer even twee weken open

Japanse Tuin weer even twee weken open

De Japanse Tuin op landgoed Clingendael is binnenkort weer tijdelijk te bezichtigen. De schilderachtige tuin vol zeldzame bomen, planten en mossen was twee jaar geleden voor het laatst te bezoeken en ging dicht vanwege coronamaatregelen.

Maar nu is het weer bijna zover. Vanaf volgende week zaterdag (16 oktober) tot en met zaterdag 30 oktober kunnen bezoekers genieten van de herfstkleuren van onder meer de Japanse esdoorns. De tuin is doorgaans in de lente zes weken toegankelijk voor bezoekers en in de herfst twee weken. De beperkte openstelling van de grootste Japanse tuin in Nederland, met een oppervlakte van 6800 vierkante meter, heeft alles te maken met de kwetsbaarheid van het groen.

De Japanse tuin op Clingendael is deze maand, vanaf volgende week zaterdag) elke dag tussen 10.00 en 16.00 uur geopend.

De Japanse tuin maakt deel uit van Landgoed Clingendael. Het landgoed kwam in 1818 in het bezit van de familie Van Brienen. De tuin werd rond 1910 aangelegd door MarguΓ©rite Mary baronesse van Brienen (1871-1939), ook freule Daisy genoemd. In 1954 werd de gemeente Den Haag eigenaar en beheerder van het landgoed Clingendael, die het openstelde voor het publiek. De Japanse tuin is de enige tuin in Nederland van het begin van de 20e eeuw. Het is een uitgesproken voorbeeld van de tuinen uit die periode. En heeft nog steeds ongewijzigde landschapskenmerken. Door zijn historische waarde is de Japanse tuin in 2001 tot rijksmonument verklaard.

De Japanse Tuin behoort ook tot één van de mooiste locaties voor bruidsfotografie. Ook wij hebben hier al meer dan eens een bruidsreportage mogen maken.

Plaats voor rust en bezinning

De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Een watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha’s. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

Openstelling voorjaar 2020

Hoewel het nog niet helemaal bevestigd is, kunnen we uit zeer betrouwbare bron πŸ™‚ stiekem al verklappen dat de voorjaarsopenstelling van de Japanse Tuin zal zijn van 25 april t/m 7 juni 2019 van 09.00 – 20.00 uur.

Fototip:

Speel eens met de reflectie in het water en breng diepte in je foto door verschillende kleurtinten van de bomen achter elkaar te krijgen in je compositie.

Japanse Tuin even twee weken open


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen