Nieuws van Eckhardt Fotografie

Kerk van Eikenduinen

Kerk van Eikenduinen

De Kerk van Eikenduinen zal misschien niet veel mensen wat zeggen. Maar wie de brede toegangsweg van begraafplaats Oud Eik en Duinen oploopt, laat z’n blik vrijwel meteen vallen op de ruïne die links op een verhoging staat. Het is het oudste deel van de begraafplaats. De geschiedenis van deze ruïne, ooit de kerk van Eikenduinen, gaat terug tot de dertiende eeuw. 

Net als veel andere begraafplaatsen in Den Haag bied ook deze begraafplaats veel mogelijkheden voor een rustige wandeling. In ons geval dan uiteraard wel met een fotocamera om onze schouders. Er valt genoeg te fotograferen als je je ogen even de kost laat gaan. Een aanrader om je creativiteit als fotograaf te oefenen. Spelen met compositie, diafragma enz. enz.

Waarschijnlijk tussen 1234 en 1247 liet graaf Willem II van Holland een kapel bouwen ter gedachtenis van zijn vader graaf Floris IV. Aangenomen wordt dat hij tijdens een toernooi in Frankrijk om het leven is gekomen.

De kapel had enig aanzien, aangezien er een relikwie werd bewaard. Het zou daarbij gaan om een splinter van het kruis waaraan Jezus was gestorven. De kapel groeide uit tot een waar bedevaartsoord, waarbij pelgrims al biddend op hun knieën rond de kapel schuifelden. De kapel werd in 1331 verheven tot parochiekerk. Zo hoefden de bewoners niet helemaal naar Den Haag om daar de kerkdienst bij te wonen. De verheffing tot parochiekerk bracht ook met zich mee dat er een kerkhof aangelegd mocht worden.

Van kerk naar ruïne 

Het aantal inwoners van Eik en Duinen nam in de vijftiende en zestiende eeuw sterk af. De parochie ging in 1514 ter ziele. Voor de Staten van Holland – die dankzij de reformatie eigenaar waren geworden van alles wat voorheen katholiek was – een goede reden om de kapel in 1581 te slopen. Zij hoopten daarmee ook de bedevaart te stoppen. Dat bleek ijdele hoop: de pelgrims bleven komen. Een deel van de buitenmuren en de toren bleven staan. Een brand zorgde in 1620 voor schade aan de toren. In de eeuwen daarna brokkelde de kapel steeds verder af. Uiteindelijk totdat er alleen nog een stukje muur van de toren en enkele fundamenten overbleven.

En in het nieuwe millennium leeft ook nog steeds de bedevaart gang naar Oud Eik en Duinen, getuige de bloemen en kaarsjes op en in de nabijheid van de ruïne. 

Oudste begraafplaats van Den Haag

Oud Eik en Duinen, zoals de begraafplaats vanaf 1897 werd aangeduid, bleef populair onder de Haagse bevolking. In die periode werd de plek niet alleen gebruikt om doden te begraven, maar was het ook een plek om de drukte van de stad te ontvluchten. De begraafplaats met zijn uitgebreide perken en tal van bomen straalde rust uit die bewoners in het toen al steeds jachtiger wordende stadsleven niet konden vinden. De ruïne van de kapel heeft het dankzij goede conservatie al die jaren volgehouden. Een plek om ook zonder begrafenis rond te dwalen en van de natuur te genieten. Inmiddels ligt het bijna midden in de stad.

Naast de vele bekende Nederlanders die zijn begraven op Oud Eik en Duinen, liggen er ook vier familieleden van Wilco hier begraven in een familiegraf. De beide ouders en grootouders van de opa van Wilco wel te verstaan. Verre voorouders dus maar wel met exact dezelfde namen zoals Wilco, zijn vader en ook zijn opa. 

De restanten van de Kerk van Eikenduinen worden nog steeds veel bezocht door Hagenaars die even tot rust willen komen op deze prachtige begraafplaats. Een bloemetje komen leggen, een kaarsje branden of misschien gewoon even rondlopen. De ruïne was vroegere al een gewild object voor schilders e.d. Ook nu zie je nog met regelmaat een man of vrouw van palet in de hand nabij de ruïne aan de slag.

Kerk van Eikenduinen


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen