Maandagochtend maansverduistering

maansverduistering
Op maandagochtend 21 januari 2019 kunnen we in Nederland een totale maansverduistering zien. Deze verduistering begint rond 03.36u, op het moment dat de maan de bijschaduw van onze planeet raakt. Op dat moment bevindt de maan zich 44,3° boven de horizon. Een prachtig fenomeen om als fotograaf vast te leggen.
 
Rond 06.12 uur bereikt deze maansverduistering het maximum. De maan staat op dat moment nog 21,2° boven de horizon. Doordat de maan tijdens deze totale maansverduistering een spookachtige rode kleur krijgt, wordt dit fenomeen in de volksmond ook wel een ‘bloedmaan’ genoemd. Het einde van deze eclips zal in Nederland echter niet zichtbaar zijn.

Wat is een maansverduistering?

Een maansverduistering is een astronomisch fenomeen dat plaatsvindt wanneer de Zon, de Aarde en de Maan zich op één lijn bevinden met de Aarde in het midden. Normaal weerkaatst de maan het zonlicht terug naar de Aarde maar tijdens een maansverduistering kan de maan geen zonlicht opvangen omdat de Aarde in de weg staat. Het zonlicht dat op dat moment door de aardatmosfeer doordringt, kleurt rood waardoor op de maan een rode gloed te zien is.

Maansverduisteringen doen zich alleen voor tijdens volle Maan maar niet tijdens elke volle Maan. De baan van de maan helt ongeveer 5,1° ten opzichte van het vlak waarin de Aarde om de zon draait, ook wel de ecliptica genoemd. Hierdoor kan een maansverduistering alleen plaatsvinden als de Maan zich in één van de twee punten bevindt waar het baanvlak de ecliptica snijdt.

Drie soorten

Niet alle maansverduisteringen zijn hetzelfde. Er bestaan drie soorten: de totale, gedeeltelijke en de maansverduistering in de bijschaduw. Bij een totale maansverduistering is de Maan volledig zichtbaar en kleurt deze rood of donkerbruin afhankelijk van de hoeveelheid stof die zich in de atmosfeer van de Aarde bevindt. Deze tijdelijke rood gekleurde maan wordt ook wel ‘bloedmaan’ genoemd.

Fotografeer de maansverduistering

Een maansverduistering is niet alleen een prachtig fenomeen om naar te kijken maar leent zich ook erg goed voor fotografie. Het is echter geen sinecure om het goed te vangen op de gevoelige plaat. Voor een klassieke foto van de volledig verduisterde maan, heb je niet alleen een lange telelens nodig, maar ook een lange belichtingstijd. Deze twee laten zich echter slecht combineren omdat zowel de aarde als de maan bewegen. Bij een te lange belichting zal er dus bewegingsonscherpte ontstaan. Voor een scherpe, totale maansverduisteringfoto moet je de maan dus volgen. Dit kan bijvoorbeeld met een volgmechanisme op je statief. Maar die mogelijkheid heb je vast niet in huis.

Dus doen we het op deze manier: Houd de volgende sluitertijd als leidraad: bij een (effectieve) brandpuntafstand van 200 mm niet langer dan 2,5 seconde en voor 300 mm niet langer dan 1,5 seconde. Zet vibratie-reductie (beeldstabilisatie) uit en maak gebruik van een afstandsbediening om te voorkomen dat je camera beweegt als je de ontspanknop indrukt. Experimenteer dan met hoge ISO-waarden én met een lichtgevoelig objectief. 


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen