Nieuws van Eckhardt Fotografie

Natuurgebied De Uithof in Den Haag

natuurgebied de uithof

Natuurgebied De Uithof is nu een van de grootste groengebieden van Den Haag. De Uithof is in een periode van ruim 25 jaar aangelegd nadat het schaatscentrum De Uithof is gebouwd. De natuur is bijzonder gevarieerd. Zo zijn er maar liefst 355 soorten planten, vissen en vogels. Dat lijkt veel en dat is het ook! Je moet er oog voor hebben, en misschien ook wel wat geduld, maar er valt zo ontzettend veel te zien in de Uithof! Een waar Walhalla voor de natuurfotograaf en de macro-fotograaf. Niet dat wij dat zijn maar wellicht gebeurd dat nog eens.

Historie

De Uithofspolder is een polder en een voormalig waterschap in Den Haag. De polder stond ook wel bekend als de West-Lozerdijkse polder. Het waterschap was verantwoordelijk voor de drooglegging en de waterhuishouding in de polder. Boerderij Adrianahoeve bij de manege is nog het enige overblijfsel van de oorspronkelijke Uithofspolder. 

Afgelopen week waren we er even kort en niet eens met een zoom- of macro-objectief en dat bleek erg jammer achteraf. Na de herstructurering van de Uithofspolder is de natuur enorm gevarieerd geworden. Zo zagen we in het water een aantal mooie salamanders en niet veel verder een aantal waterschildpadden. Naast de bekende ooievaars konden we ook weer een tweetal lepelaars en een ijsvogel traceren. Misschien toch maar weer eens het geduld opbrengen om een mooie ijsvogel op de foto te zetten.

Veel meer te beleven

Deze bescheiden collage van vluchtige foto’s van van de week laat niet zien dat er nog veel meer te beleven is in de Uithof. Een kleine greep:

  • Een leuke attractie voor jong en oud is de doolhof dat op een helling werd gebouwd. Heeft u het middelpunt van het labyrint gevonden? Dan kunt u genieten van een fraai uitzicht.
  • Achter het doolhof ligt 1 van de oudste gemeentelijke boomgaarden van Nederland. Hier staan fruitsoorten als appel, peer en pruim. De boomgaard is het hele jaar vrij te bezoeken, maar wordt tijdelijk afgesloten wanneer de vruchten rijpen. Dan zijn de oude fruitbomen te kwetsbaar. 
  • Opvallend in De Uithof is de lange dijk die het gebied doorkruist. Langs en op de dijk loopt een fiets- en voetpad en een speciaal parcours voor de mountainbike.
  • Vanaf het parkeerterrein bij de keerlus van tramlijn 6 loopt de Eikenlaan. Het lange pad van de Eikenlaan voert dwars door het natuurgebied en sluit aan op de paden langs de dijk. De Eikenlaan is alleen voor voetgangers en fietsers.
  • Een andere laan vanaf het parkeerterrein is de Lindelaan. Deze wandel-, fiets-, en ruiterroute staat haaks op de Eikenlaan. De Lindelaan loopt door een stuk jong bos van De Uithof.
  • Een belangrijke en intensief gebruikte route is de Beukenlaan. Die ligt ten noordwesten van het dierenasiel. Langs de Beukenlaan en in het midden staan lange rijen jonge Beuken.
  • Vanaf de 2 maneges lopen verschillende ruiterpaden door het gebied in de richting van Wateringen, Madestein, Ockenburg en het strand van Kijkduin.