Open brief aan nieuwe ouders

Open brief aan nieuwe ouders

Open brief aan nieuwe ouders door een kraamkliniek in het Verenigd Koninkrijk. Gepubliceerd in meerdere tijdschriften ruim drie jaar geleden maar uiteraard nog steeds actueel. Een ontroerende open brief aan moeders en vaders die ze moeten afdrukken, op de koelkastdeur plakken en lezen in moeilijke tijden na de geboorte. 

Het wordt beter

Dit bericht geeft niet alleen een overzicht van de triomfen en lastige dingen van het nieuwe ouder zijn. Het staat ook vol met praktisch advies over hoe om te gaan met de donkere dagen. Die vroege dagen van ouderschap kunnen meedogenloos en uitputtend aanvoelen, dus deze medelevende en gezond verstandige herinneringen aan hoe verder te gaan, kunnen aan het einde van de tunnel wat licht geven aan versleten of bezorgde moeders en vaders. Barbara komt deze mensen met regelmaat tegen tijdens haar lifestyle newborn fotoshoots bij de nieuwe ouders en baby thuis.

β€˜Lieve papa en mama,

Verwacht alsjeblieft nog niet te veel van mij, ik ben maar een pasgeboren baby. Maar verwacht ook niet te veel van jullie zelf als ouders. Het is allemaal zo nieuw.

Geef ons beiden zes weken als kraamcadeau. Zes weken voor mij om te wennen, groeien, ontwikkelen en stabieler en meer voorspelbaar te worden. Zes weken voor jullie om tot rust te komen, te ontspannen en lichamelijk te herstellen.

Geef me alsjeblief te eten als ik honger ben. In de buik kende ik geen honger en was een klok mij nog onbekend.

Houd me alsjeblieft vast, knuffel, kus en aai me en zing me in slaap. In de buik werd ik zo stevig vastgehouden en was ik nooit alleen.

Vergeef het me alsjeblieft als ik veel huil. Ik ben geen tiran die probeert jou het leven zuur te maken. Huilen is slechts de enige manier waarop ik kan aangeven dat ik niet blij ben. Heb geduld met mij, het duurt niet lang voor ik genoeg ontwikkeld ben waardoor ik minder huil en meer contact met je kan maken.

Neem alsjeblieft de tijd om uit te vinden wie ik ben. Hoe ik verschil van jou en hoeveel ik je kan geven. Kijk goed naar me en ik zal je laten zien welke dingen me kalmeren, troosten en behagen.

Onthoud alsjeblieft dat ik veerkrachtig ben en de vele natuurlijke fouten die je met me zult maken kan weerstaan. Zolang het vanuit liefde gebeurt, kan ik het aan.

Wees alsjeblieft niet teleurgesteld wanneer ik niet de perfecte baby ben die je had verwacht. Maar wees ook niet teleurgesteld in jezelf wanneer je niet de perfecte ouder bent.

Zorg alsjeblief goed voor jezelf; eet gevarieerd, neem rust en beweeg. Zodat, wanneer we samen zijn, je het geduld en de energie hebt die nodig zijn om mij te verzorgen. De oplossing voor een onrustige baby is een uitgeruste moeder.

Zorg alsjeblieft ook voor jullie relatie met elkaar. Wat voor zin heeft het creΓ«ren van een familieband als er geen gezin meer is om aan te hechten.

Houd het grotere plaatje in gedachten. Ik ben maar zo kort zo klein en veeleisend, al lijkt het soms een eeuwigheid. Al heb ik nu misschien jullie wereld op zijn op gezet, onthoud alsjeblieft dat alles binnenkort weer normaal zal zijn.

Geniet van mij – ik zal nooit meer zo klein zijn!’

Deze pakkende ‘Open brief aan nieuwe ouders’ is misschien wel iets om te combineren met onze zwangerschapsfotografie en/of lifestyle newborn fotoshoots. We zijn nog even aan het bekijken wat mogelijk is. De tekst past niet op een tegeltje maar wellicht is het iets voor een kleine canvas o.i.d.

het verhaal van licht en duisternis


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen