Oude vakantiefoto’s pimpen

Oude vakantiefoto's pimpen

Oude vakantiefoto’s pimpen om ze meer aansprekender te maken is helemaal ‘in’. Eenvoudig om mee te starten en met prachtige resultaten. Foto’s die je ruim 10 jaar geleden hebt gemaakt met je telefoon of eenvoudige systeemcamera hebben niet de kleurenintensiteit van nu. Als je nu een foto maakt met je mobiele telefoon dan springen de kleuren er vanaf als de HDR functie aanstaat. De techniek is in 10 jaar tijd enorm verbeterd en dat geldt zeker voor de digitale fotografie en beeldbewerking.

Om simpele resultaten te behalen heb je echt geen abonnementen nodig voor Photoshop en Lightroom. Zelfs voor de mobiele telefoon zijn er veel apps die al flink veel kunnen aanpassen om foto’s sprekender te maken. De meest bekende is in onze ogen nog steeds Snapseed maar anderen mogen daar natuurlijk anders over denken.

GIMP

Voor de PC en laptop blijft GIMP een perfecte vervanger voor Photoshop. GIMP is een veelzijdige, uitgebreide, veel gebruikte open-source app. Dit programma herkent de meeste populaire bestandsformaten waaronder GIF, JPEG, PNG en TIFF en sommige PSD-formaten. Ook fijn is de aanwezigheid van actieve, goed benaderbare ontwikkelaars die luisteren naar feedback en suggesties van gebruikers. De aanwezige tools zijn divers, zowel qua penselen en patronen als transformatietools, tekstlagen, maskers en kleurcorrectie. GIMP kent bovendien ondersteuning voor animaties Γ©n een flinke verzameling plug-ins om het programma uit te breiden. De interface kan wat overweldigend zijn en GIMP kent geen RAW-filter, wat voor sommige fotografen een bezwaar zal zijn.

Nog een alternatief is het wat raar getitelde RawTherapee. Dit programma kan RAW-fotobestanden bewerken, naast andere gangbare formaten, en kent een reeks uitgebreide bewerkingstools. Daarmee kan de gebruiker vervormingen corrigeren, kleuren versterken, details herstellen en ga zo maar door. Het programma is snel en kan goed omgaan met zware bestanden.

Onderstaande foto’s zijn ruim 11 jaar oud en met een paar kleine aanpassingen wat gepimpt door de foto’s wat kleurrijker te maken. De originele foto’s zijn gemaakt met een de compact camera FinePix A920 van Fuji tijdens onze huwelijksreis. Fotobewerking en het pimpen van foto’s blijft vaak ook een persoonlijke smaak. Wat de ene persoon mooi vindt, vindt de andere overdreven e.d. Het is echter wel leuk om voor jezelf eens te experimenten om oude foto’s wat krachtiger, wat mooie te maken. 

De eerste foto is gemaakt op bij de vuurtoren van Formentor op Mallorca. Verschuif de foto om het resultaat te kunnen zien.

De onderste foto is gemaakt op het prachtige strand van Alcudia, Mallorca. Verschuif de foto om het resultaat te kunnen zien.


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen