Spelen met je instellingen van je fotocamera

instellingen fotocamera

In onze workshops en WorkshopWalks spelen we graag met de instellingen van je fotocamera. Panning is hierbij vaak de meest favoriete oefening. Even goed oefenen maar als het eenmaal lukt zijn er erg mooie resultaten te behalen.

Panning gaat om het fotograferen van een bewegend onderwerp waarbij je de camera tijdens het fotograferen meebeweegt. Als je het goed doet komt het bewegende onderwerp hierdoor stil op de foto, terwijl de omgeving (die eigenlijk stil staat) juist bewogen wordt. In het Nederlands wordt panning vaak ‘meetrekken’ genoemd. Met panning geef je de foto een dynamische effect, benadruk je de beweging of maak je de achtergrond juist rustiger.

Tijdens een WorkshopWalk of tijdens een workshop is het bewegende onderwerp vaak een auto, fietser of brommer. Het werkt het beste als het bewegende object niet naar je toe beweegt, maar langs je. Je volgt het object door met dezelfde snelheid mee te bewegen, waarbij het object op dezelfde plek in beeld blijft. Gelijktijdig maak je een foto met een lange sluitertijd om de bewegingsonscherpte van de achtergrond te creΓ«ren.

De sluitertijd waarmee je fotografeert hangt af van de lens en de brandpuntsafstand</a> waarmee je fotografeert, maar ook van de snelheid van het object. Als vuistregel kun je uitgaan van een sluitertijd van 1/100 seconde of langer. Zelf begin ik vaak met een sluitertijd van bijvoorbeeld 1/40 seconde en kijk na enkele foto’s of ik de sluitertijd langer moet maken of korter.

panning fotografie


Koop nu een foto of wandversiering in onze webshop!


Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen