Zonsondergang fotograferen

De zonsondergang vanaf het strand fotograferen is een grote hobby van Wilco. Het strand van Den Haag is 11 km lang en voor ons erg eenvoudig te bereiken met auto, fiets of gewoon lopend. De zonsondergang heeft altijd iets magisch. Het is een prachtig natuurverschijnsel die nooit ook maar één dag hetzelfde is.

Het fotograferen van de zonsondergang is inmiddels een fotografie project geworden. Uiteraard zijn we vaak in de zomermaanden op het strand te vinden tijdens de zonsondergang maar ook in de andere jaargetijden zijn we met een heldere avond graag met de fotocamera op het strand en/of in de duinen.

Deze pagina wordt dus regelmatig uitgebreid met nieuwe foto’s. Het doel van dit project is om ooit een tentoonstelling te houden met de allermooiste zonsondergang foto’s.

Benieuwd hoe wij de zonsondergang fotograferen? In ons derde vlog hebben we dat uitgebreid besproken. De video kun je HIER bekijken en is uiteraard ook op ons YouTube kanaal terug te vinden.

Waarom de zonsondergang en niet de zonsopkomst?

Een zonsondergang is vaak kleurrijker dan een zonsopkomst doordat er rond zonsondergang vaak meer stof in de atmosfeer is, zeker in de zomer. Daarnaast hoef je niet om “achterlijk-vroeg” uur je bed uit. En je kunt min of meer aan zien komen waar de zon onder zal gaan, hoewel het altijd een goed idee is om vooraf te bedenken waar de zon zal staan tijdens de zonsondergang.

Veel van het zware werk van de zonsondergang wordt al voor de fotograaf gedaan. Toch is het niet zo simpel als op komen dagen, je camera op f/8 in te stellen en maar klikken. Een onderscheidende zonsondergang foto vereist dat je nadenkt over de belichting en je compositie.

Belangrijk is in ieder geval dat je ruim voor de zonsondergang op locatie bent. Het uur voor de zonsondergang zelf wordt de omgeving vaak in mooi goud licht ondergedompeld, het zogenaamde ‘gouden uurtje’. Dit is het licht waarin fotografen het liefst werken, het licht is mooi zacht, geeft een gouden gloed en biedt meer mogelijkheden om met gericht licht definitie aan het onderwerp te geven.